Gıda Mühendisi Yeşim Tekin: “Renkli, gıda boyası kullanılmış, albenisi yüksek ama özellikle
çocuklar için sağlıksız çikolata ve şekerlemeler konusunda dikkatli olunmalı…”
Özellikle çocuklar için vazgeçilmez lezzet olan çikolata ve şekerlemeler her geçen gün çeşitleniyor.
Renkli, farklı dolgu malzemeleri ile lezzetlendirilip, yine farklı kaplamalarıyla sürekli artan çeşit sunan
ürünler başta çocuklar için cezbedici oluyor. Uzmanlar, bu ürünlerde kullanılan malzemelere dikkat
edilmesi gerektiğini ve özellikle çocuklar için son derece seçici olunması gerektiğini söylüyor.
20 yıldır çikolata sektöründe çalışan ve doğal malzeme ve yöntemlerle üretim yapan ve “geleneksel
çikolata” üretimiyle öne çıkan Sial Çikolata’nın kurucusu Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, her yaşta
sevilen ve tüketilen besinlerden olan çikolatayı alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında
önemli bilgiler veriyor… Tekin, “Sağlıklı ürün seçimi herkes için önemli, ancak çocuklara alınan ürünler
konusunda daha seçici ve dikkatli olunması gerekli” uyarısında bulunuyor.
Tüm dünyada endüstrileşmenin bir getirisi olarak fabrikasyon üretimin de hızlı bir büyüme
gösterdiğini ve özellikle büyük ölçekli firmaların dolgulu, üstü kaplamalı, renklendiriciler,
tatlandırıcılar kullanarak, raf ömrünü uzatmak için de koruyucu içeren çikolataların üretimine ağırlık
verdiğini vurgulayan Tekin, buna karşın geleneksel yöntemlerle ve sağlıklı doğal malzemeler
kullanılarak üretilen çikolataların sağlığı tehdit eden risklerden koruması yanında faydalı ürünlerle
sağlıklı beslenmeyi de destekleyeceğini söylüyor.
Tekin, özellikle çikolata alırken içindeki malzemelere mutlaka bakılması gerektiğini hatırlatarak şu
bilgileri veriyor:
“Çocuklar, albenisi yüksek, renkli, farklı görünüşe sahip çikolata ve şekerlemeleri tercih ediyor.
İçindeki malzemeleri bilme ya da inceleme şansları olmuyor. Aileler de çoğu zaman isteklerini geri
çevirmiyor. Ancak, özellikle el yapımı, geleneksel yöntemlerle üretilen, şeker ve dolgu maddesi yerine
fındık, fıstık, kuru meyve gibi doğal besinlerle renklendirilmiş ve tatlandırılmış ürünleri rahatlıkla
tercih edebilirler. Örneğin biz çikolatalarımızı ve şekerlemelerimizi üretim tesisimizde tamamen el
yapımı geleneksel yöntemlerle üretiyor, böylece her aşamasını kontrol edebiliyoruz. Lezzetten ve
kaliteli malzeme kullanımından ödün vermeden, herhangi bir sağlıksız dolgu malzemesi kullanmadan
bir üretim standardı oluşturduk. Ürettiğimiz dolgulu çikolatalarda şekerli dolgular yerine tahin, limon
gibi besleyici hammaddeler kullanıyoruz. Birinci kalite fıstık, fındık, kuru meyve kullanıyoruz. Daha az
şeker, daha fazla kakao kullanıyoruz. Böylece çikolata gibi faydalı bir ürünü diğer besleyici ürünlerle
birleştiriyoruz. Bu da ürünün kalite ve lezzetine yansıyor. Her yaştan tüketici için sağlıklı; çocuklar için
daha da önemli; hem sağlıklı, hem de besleyici oluyor…”
Çikolata üretiminde de merdiven altı tabir edilen, hileli ürünler konusunda da uyarıda bulunan Tekin,
“Sektörde maliyeti düşürmek için insan sağlığını tehdit eden bazı hileler yapılabiliyor. Bunlardan biri
kakao oranını düşürme… Çikolatanın temel bileşeni kakao, lezzet ve kalite açısından önemlidir. Bazı
çikolata üreticileri, maliyetleri düşürmek için kakao oranını düşürürler. Bu da, çikolatanın tadını ve
kalitesini olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra bazı çikolata üreticileri kakao yağı yerine daha ucuz olan
bitkisel yağları kullanırlar. Bu, çikolatanın lezzetini ve dokusunu değiştirebilir. Bazı üreticiler, gerçek
kakao yerine kakao aroması kullanarak sahte çikolata üretirler. Bu, tüketicilerin sağlığı açısından risk
oluşturabilir ve etiketlerde doğru bilgilendirme yapılmadığı takdirde tüketicileri yanıltabilir. Ayrıca
çikolatayı tatlandırmak için işlenmiş şeker de kullanılabiliyor. Aşırı miktarda tüketildiğinde, işlenmiş
şeker sağlık açısından risk oluşturabilir. Çikolatayı yediğinizde damağınızda kötü bir yağ tadı
kalmamalı, eriyip gitmeli, kakao tadını ve kokusunu hissetmelisiniz. Kırdığınızda çıtırtı duymalısınız,
yüzeyi grimsi ve mat olmamalı” açıklamalarında bulunuyor.
GÜNDEM
14 Ağustos 2025GÜNDEM
14 Ağustos 2025GÜNDEM
14 Ağustos 2025EKONOMİ
14 Ağustos 2025GÜNDEM
14 Ağustos 2025